Нудота і гіркота в роті – причини, симптоми і лікування

Гіркота в роті і нудота, що виникають вранці або незабаром після їжі – класичний симптом закидання жовчі в стравохід. Подібні симптоми свідчить про порушення моторної функції органів травної системи. Виявлення причин їх появи визначає зміст і послідовність лікувальних заходів.

зміст

  • 1 Причини появи гіркого смаку в роті
    • 1.1 Патології жовчовиділення
    • 1.2 Коли причина гіркоти «прихована» в шлунково-кишковому тракті
    • 1.3 Ендокринні порушення
    • 1.4 Розлади діяльності мозку
    • 1.5 Зовнішні причини гіркоти у роті
    • 1.6 Увага: таблетка!
    • 1.7 Причина в роті
  • 2 Народні засоби, що знімають напади нудоти і гіркота в роті
  • 3 Профілактика «гіркої долі»

Причини появи гіркого смаку в роті

Печінка – подарований природою унікальний фільтр нашого організму, який розкладає продукти обміну речовин, в тому числі токсичні, на більш прості сполуки, які організм здатний вивести з сечею та калом.

Печінка безперервно виробляє жовч, яка тече в жовчний міхур. В її складі знаходяться необхідні нормального травлення ферменти. У нормальних фізіологічних умовах (під час їжі) жовч надходить з міхура в порожнину дванадцятипалої кишки, стимулюючи активність травних ферментів підшлункової залози. Жовчні кислоти також сприяють розщепленню жирів і їх повного засвоєння. Надлишок жовчі виводиться з організму через кишечник, забезпечуючи синтез і засвоєння вітаміну K.

Викид жовчі з міхура в умовах м’язового спазму дванадцятипалої кишки викликає її потрапляння в пищеводную трубку (жовчний рефлюкс) і ротову порожнину, що призводить до появи гіркого присмаку.

патології жовчовиділення

Порушення роботи жовчовивідної системи – найбільш ймовірна причина появи гіркого присмаку і нудоти, найважливіша ознака застійних явищ в жовчному міхурі.

Причинами застою жовчі виступають:

  • дискінезія жовчних шляхів;
  • гострий і хронічний холецистит;
  • жовчокам’яна хвороба.

Дискінезія жовчовивідних шляхів – це ослаблення м’язової діяльності або спазм м’язів жовчних проток, яке призводить до порушення нормального відтоку жовчі і її застою в жовчному міхурі.

Запальні процеси жовчного міхура (холецистит) в результаті інфекції або з інших причин також провокують надмірне розслаблення і застій жовчі, що призводить до її згущення і утворенню жовчних каменів.

Жовчнокам’яна хвороба – прямий наслідок холециститу і (або) дискінезії жовчних проток. Присутність каменів може ніяк себе не виявляти, але може викликати і сильні болі (печінкову кольку), особливо при обмеженні шийки міхура, травматизацію, закупорку жовчних проток і жовтяницю.

Зверніть Прийом жовчогінних препаратів здійснюється виключно за призначенням лікаря! Стимуляція відтоку жовчі при наявності великих каменів в жовчному міхурі може привести до непередбачуваних наслідків.

Характерні симптоми, які супроводжують нудоту і гіркота в роті Можливі причини таких симптомів
Підвищена температура, гостра пульсуючий біль у правому підребер’ї, явища інтоксикації організму, м’язові болі гострий холецистит
Тупі нерегулярні болі невираженою локалізації, періодичні розлади стільця Хронічний холецистит
Желтушность шкірних покровів, точкові інтенсивні болі чіткої локалізації (печінкова колька), які беруть нестерпний характер, підвищення температури Рух жовчного каменю
Металевий присмак у роті, тягнуть періодичні болі невизначеної локалізації, відчуття тяжкості в правому підребер’ї Повна закупорка або здавлювання жовчних проток, в тому числі пухлинами жовчовивідної системи або прилеглих тканин

Конкретна причина і лікарська терапія визначаються за результатами комплексного обстеження жовчовивідних шляхів. Іноді призначення жовчогінних препаратів стає необхідною і достатньою мірою. При наявності каменів можуть знадобитися більш радикальні засоби, аж до видалення жовчного міхура.

Коли причина гіркоти «прихована» в шлунково-кишковому тракті

Причини гіркоти у роті, пов’язані з роботою травної системи:

  • порушення моторної функції шлунка;
  • підвищена кислотність;
  • хронічний гастрит;
  • запалення і м’язові спазми стінок дванадцятипалої кишки;
  • запалення тонкого кишечника (ентерит);
  • запалення товстого кишечника (коліт).

Запальні процеси слизових оболонок травної системи викликають так зване нетравлення. Порушується виділення (секреція) кишкових соків, необхідних для адекватного перетравлення їжі, спостерігаються розлади моторної функції і всмоктування – головні функції товстого кишечника. Порушення травлення викликають кишкова самоотруєння, особливо в тому випадку, якщо ослаблена бар’єрна роль печінки і знижена видільна здатність нирок.

В умовах нерівномірного надходження жовчі в дванадцятипалу кишку нормальне переварювання харчової маси стає неможливим, що створює додаткове навантаження на інші органи шлунково-кишкового тракту і викликає появу ряду вторинних ознак, таких, як метеоризм, гірка відрижка, пронос, погіршення апетиту, нудота і блювота.

У цих випадках поява гіркоти у роті є вторинним ознакою, наслідком, а її усунення пов’язано з лікуванням основного захворювання. Точний діагноз і терапевтичну тактику допоможе визначити обстеження і гастроскопія верхніх відділів шлунково-кишкового тракту.

Інші причини появи гіркоти в роті:

  • ендокринні захворювання;
  • психічні порушення (смакові галюцинації);
  • порушення мозкової діяльності.

ендокринні порушення

Порушення балансу гормонів в крові – гормонального фону – стимулює виділення адреналіну і норадреналіну, гормонів стресу. При цьому відбувається рефлекторний спазм гладкої мускулатури жовчних проток, що утруднює відтік жовчі.

Неприємний гіркий смак, що поєднується з нудотою і м’язовою слабкістю, може проявлятися як симптом ряду ендокринних захворювань. Зниження апетиту, відчуття втоми, мерзлякуватість – характерні ознаки недостатності щитовидної залози (гіпотиреозу).

Гіркота, сухість у роті, нудота, що тривають протягом тривалого часу, можуть свідчити про розвиток гіпоглікемії – аномально низького рівня цукру в крові, викликаного ураженнями печінки внаслідок її збіднення глікогеном, наприклад, при запаленні жовчовивідних шляхів, при токсичному гепатиті.

Розлади діяльності мозку

Порушення кровопостачання мозку при інсульті, аневризмі судин, пухлинах, що викликають обмеження нервів, здавлювання судин і тканин, можуть викликати симптоми у вигляді нудоти, втрати координації, запаморочення, збочення смаку, в тому числі гіркоти у роті. Смакові галюцинації – досить рідкісне явище, пов’язане з психічними захворюваннями.

Зовнішні причини гіркоти у роті

Факторами, що викликають гіркота в роті, не мають органічних причин, є:

  • вживання ряду продуктів харчування (наприклад, кедрових горіхів);
  • тривалий прийом певних ліків;
  • неправильне харчова поведінка (голодування або переїдання);
  • стоматологічні захворювання, наслідки зубного протезування.

Увага: таблетка!

Прийом ряду препаратів може викликати побічну дію у вигляді нудоти і гіркого присмаку в ротовій порожнині. До них відносяться:

  • антибіотики;
  • препарати для лікування діабету;
  • ряд протизапальних засобів;
  • антигістамінні препарати.

Твердження про шкоду тривалого безконтрольного прийому антибіотиків давно стали загальним місцем. Придушення травних бактерій викликає порушення мікрофлори кишечника, що призводять до дисбактеріозу кишечника і гіркоти у роті.

Подібний ефект надає і тривалий прийом антигістамінних препаратів, що призводить до дисбалансу ферментів травного тракту.

Причина в роті

Запальні захворювання слизової оболонки рота (стоматит), мови (глосит) викликають зміни кислотності слини, порушення загального кислотно-лужного балансу ротової порожнини, неприємний запах і гіркоту в роті.

Погана корекція зубних протезів або непереносимість їх матеріалу, неякісний матеріал зубних коронок, непереносимість пломбувального матеріалу також часом призводять до появи металевого або гіркого присмаку, блювотних позивів.

Народні засоби, що знімають напади нудоти і гіркота в роті

Якщо причиною появи гіркоти в роті, нудоти виступають проблеми з шлунково-кишкового тракту або підвищення кислотності, має сенс використовувати обволікаючі засоби, наприклад, стовчене лляне насіння. Необхідно залити окропом 1 ст. л. насіння і дати настоятися. Такий кисіль слід приймати по склянці вранці і ввечері протягом 3-5 днів в теплому вигляді.

Зверніть Тривалий прийом трав’яних зборів, що включають звіробій, а також препаратів на основі обліпихової олії може викликати гіркота в роті.

Для усунення неприємного гіркого присмаку, нудоти слід залити склянкою крутого окропу 10 г сушених квіток календули і настояти не менше півгодини. Протягом дня треба випити 4 склянки такого настою.

Коктейль з свіжовіджатого соку 200 г моркви, 150 г селери і 60 г петрушки допоможе позбутися від небажаного симптому, поправити здоров’я і поповнити вітамінний запас організму.

Для усунення неприємного гіркого смаку в роті рекомендується з’єднати 1 частина натертого хрону з 10 частинами молока, злегка підігріти і настояти 15 хв. Отриману суміш процідити і пити по ковтку 5-6 разів на день.

Неможливо переоцінити користь свіжовіджатих овочевих соків. Найбільш ефективними з них в плані позбавлення від гіркоти у роті і нудоти є огірковий, буряковий соки і сік шпинату.

Профілактика «гіркої долі»

Навіть тимчасове виключення солодкого, алкоголю, бобових, кислих і жирних продуктів дозволяє значно знизити гостроту симптомів у вигляді нудоти і гіркоти у роті. Овочі, фрукти і гречана каша – основа здорового раціону. Вечеряти слід не менше ніж за три години до сну.

Часом досить лише зміни режиму харчування, щоб позбутися від небажаного симптому у вигляді гіркоти. Треба розуміти, що надходження їжі в дванадцятипалу кишку в нормальних умовах рефлекторно викликає викид жовчі. Переважна більшість порушень травлення пов’язано з тим, що ці дві події рознесені в часі. Перший варіант: їжа надійшла, а припливу жовчі немає. В цьому випадку адекватне переварювання в дванадцятипалій кишці стає неможливим. Непідготовлена ??їжа просувається в тонкий кишечник, викликаючи процеси бродіння, метеоризм, інтоксикацію та нудоту.

Другий варіант: стався викид жовчі, але їжа не надійшла. Жовчні кислоти починають дратувати стінки кишечника, їх спазм і «видавлювання» надлишкової жовчі в шлунок, стравохід і ротову порожнину.

Переповнення шлунка сприяє підвищенню тиску в черевній порожнині, викликаючи жовчний рефлюкс, нудоту і гіркота в роті.

Дробове харчування викликає регулярний відтік жовчі, перешкоджаючи її застою в жовчному міхурі, а голодування, навпаки, призводить до застою «незатребуваною» жовчі.

Гіркота в роті і нудота – свідоцтво явною м’язової недостатності запірних клапанів шлунка, стравоходу і застійних явищ в жовчному міхурі. Інші хворобливі прояви, супутні цим специфічним ознаками, допоможуть ясніше окреслити картину захворювання і полегшити постановку діагнозу.