Малина при гастриті

Після підтвердження діагнозу «гастрит» доктор визначає характер лікування, що передбачає, крім усього іншого, дієтичне харчування. Необхідність дотримуватися суворої дієти, що вимагає вживання легкої їжі, нерідко створює безліч питань. Тих, хто періодично відчуває неприємні симптоми хвороби, цікавить можливість додавання в меню різних продуктів, фруктів, овочів, які мають незаперечну користь для організму. Нерідко у гастроентеролога цікавляться, чи дозволено їсти малину і морква при гастриті.

Користь чи шкода свіжих плодів при гастриті

Зацікавленість з приводу вживання свіжозібраних ягід цілком з’ясовна. Свіжі плоди і ягоди містять максимальну кількість вітамінів, мікроелементів, корисних для організму речовин, рівень яких під час теплової обробки або тривалого зберігання істотно знижується. Користь малини для профілактики і лікування загальних захворювань незаперечна – ягоди, відвари з листя і суцвіть, приготовані за різними рецептами, в усі часи використовувалися в народній медицині.

В урожайний період, з літа до початку осені, крім малини, є багато інших рослинних продуктів, вживання яких також викликає масу питань у любителів овочів і фруктів, які страждають на гастрит. Морква – один з них. Морквяний сік, який вважається одним з лідерів за вмістом вітамінів, мікро-, макроелементів, без сумніву корисний для організму в цілому.

З загальної користю малини і моркви знайомі всі, але ось що стосується можливості вживання цих дарів природи при гастриті, викликає масу питань, на які зможе відповісти гастроентеролог тільки після отримання результатів обстеження пацієнта. Він же і допоможе розібратися зі списком дозволених при гастриті продуктів.

малина

Багатий склад і властивості рослини

Запасати в організмі вітаміни радять ще з літа, з’їдаючи велика кількість свіжої малини. Ягоди прийнято вважати смачним і одночасно ефективними ліками. Позитивний вплив на багато життєво важливі системи людини пояснюється наявністю величезного числа різних складових, набір яких можна порівняти з аптечними вітамінними комплексами:

  • рослинна клітковина;
  • органічні, ненасичені і насичені жирні кислоти;
  • моно-, дисахариди;
  • вітаміни групи B, бета-каротин, C, E, H, PP;
  • мікроелементи залізо, цинк, мідь, марганець, фтор, молібден, бор, кобальт;
  • макроелементи калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, хлор, сірка.

Гастрит і ягоди малини не дружать

Незважаючи на безсумнівну користь ягоди, вживання малини в період загострення гастриту категорично заборонено, незалежно від рівня кислотності. Кисло-солодка ягода сприяє посиленому виділенню соляної кислоти, а дрібні зернятка, що потрапляють в незмінному вигляді в шлунок, провокують сильне роздратування внутрішньої поверхні травного органу.

Свіжа малина і гастрит в більшості випадків є взаємовиключними поняттями.

Вживання свіжих ягід у великій кількості під час ремісії захворювання може спровокувати різке погіршення самопочуття з сильними болями в області шлунка. Є малину при гастриті з підвищеною кислотністю вкрай небажано навіть при відсутності симптомів запалення шлунка. Жменя ягід, швидше за все, не спровокує загострення, але ризикувати не варто – оскільки все залежить від індивідуальної чутливості травної системи.

При будь-якій формі гастриту хворому показана спеціальна дієта, основний зміст якої знизити навантаження на шлунок і запобігти подальшому розвитку запального процесу слизової. Харчування має складатися з легкопереваріваемих страв, відвареної, тушкованою їжі, в’язких, м’яких каш рідкуватої консистенції. При цьому виключення з раціону дратівливих шлунок продуктів, таких як свіжа малина при гастриті, обов’язково.

Малина при підвищеному рівні кислотності

Далеко не всім відомо, що суцвіття, стебла і листя усіма улюблених ягідних кущів використовуються для приготування настоїв, відварів за різними рецептами, які не тільки не дратують слизову шлунка, а й ефективно знімають запалення, знижують інтенсивність симптомів гострого гастриту.

Застосування для терапії гастриту народних засобів на основі малини слід обговорити з лікарем. Після необхідних обстежень, з’ясування рівня кислотності шлунка приймається рішення про доцільність лікування за допомогою рецептів нетрадиційної медицини.

При гастриті з підвищеною кислотністю для приготування відвару використовують попередньо зібрані, промиті і висушені малинові листя. Дві столові ложки подрібненого кошти слід насипати в термос, залити двома склянками окропу, закрити, дати настоятися. Через півгодини відкрити, процідити через дрібне сито або кілька шарів марлі. Відвар рекомендується пити по половині склянки 3-4 рази на день, бажано за чверть години до прийому їжі. Такий засіб містить велику кількість пектину, який, крім усього іншого, сприяє виведенню з організму надлишків жовчної кислоти.

Відчути смак улюблених ягід при гастриті з підвищеною кислотністю можна, якщо загострення симптомів залишилося далеко позаду. Невелика кількість малинового варення, бажано доданого в не дуже гарячий чай, шлунку шкоди не принесе. Пара чайних ложок солодких ласощів слід розмішати в чашці, дати гущі осісти на дно. Багато хто вважає, що при консервації зберігається все цінні складові ягід, насправді велика їх частина втрачається. Малинове варення незалежно від рецепту приготування містить велику кількість цукру, що саме по собі шкідливо для організму. Особливо уважно до цього слід поставитися людям, що страждають на діабет, а також мають зайву вагу.

Вживання малини може спровокувати алергію. При появі висипань або інших ознак непереносимості, будь-які ягідні продукти вимагають виключення з раціону.

Низька кислотність шлунка і малиновий сік

Якщо гастрит розвивається на тлі зниженої кислотності, свіжу малину їсти можна, але із застереженням: щоб не травмувати схильну до затяжних запальних процесів слизову шлунка, лікарі рекомендують віджимати сік з ягід, обов’язково проціджуючи його через дрібне ситечко або марлю, а потім розбавляти в пропорції 2 : 1 чистою кип’яченою водою. Завдяки такому нескладному прийому, організм отримує всі корисні речовини, вітаміни зі свіжих ягід, при цьому уникаючи зайвого подразнення слизової. Сік посприяє посиленню шлункової секреції (що корисно при низькій кислотності), але внутрішні тканини не травмуються.

Для максимального отримання цінних елементів з напою, краще його вживати свіжим. Гастроентерологи радять не перевищувати разовий об’єм розведеного соку в 100-150 мл, який потрібно пити за півгодини до їди. Якщо робити це після ситного обіду, користі для шлунка не буде, навпаки, його вживання спровокує бродіння, яке заявить про себе печією, відрижкою, вагою в животі, тривалим процесом переварювання.

Любителям малинового смаку сподобається приготований з ягід морс – сік, розведений кип’яченою водою в пропорції 1: 3. Напій і смачний, і корисний, і безпечний для запаленої слизової.

Чудовою альтернативою солодкій консервації може стати заморозка ягід на зиму. Якщо відсутні симптоми, характерні при гастриті з підвищеною кислотністю, можна додати трохи малини в чай, сир, натуральний йогурт або кефір, але не частіше одного разу в день.

морква

Відповідь на питання «чи можна морква при гастриті» криється в насиченому елементному складі яскраво-оранжевого овочу. Саме він робить коренеплід продуктом, що дозволяє забезпечити організм всіма необхідними вітамінами, мікро-, макроелементами, харчовою клітковиною, органічними кислотами.

Морква завжди була і залишається одним з найбільш корисних і рекомендованих до вживання овочів для дітей і дорослих. Однак при гастриті слід дуже уважно ставитися до реакції шлунка на її вживання. Особливо при захворюванні, що протікає з підвищеною секрецією соляної кислоти, коли вживання моркви в сирому вигляді або у вигляді свіжовіджатого соку строго дозується. Особливість коренеплоду в тому, що при термообробці – якщо відварити в закритій ємності, мультиварці або пароварці – він збереже всі корисні властивості, краще засвоїться і не викличе роздратування внутрішніх стінок шлунка. Тому в раціон слід включати страви з додаванням саме вареної моркви.

При гострому гастриті необхідно дотримуватися суворої дієти, щоб швидко знизити інтенсивність симптомів. Їсти свіжу моркву, яка може спровокувати надмірну вироблення соляної кислоти, небажано. Крім того, через великий вміст грубої рослинної клітковини додатково травмується запалена слизова. Ідеальний варіант – морква, зварена на пару або тушкована у власному соку. При підвищеній кислотності овочевий сік краще виключити, допускається іноді пити розведений 1: 1 з водою.

Важливо розуміти, терапія будь-якої форми гастриту вимагає від людини кардинального перегляду харчування, корекції раціону, який повинен складатися з легких страв, які не травмують слизову. Дуже корисні при захворюваннях шлунково-кишкового тракту розвантажувальні дні. При гастриті з підвищеною кислотністю – на вузьких кашах, при низькій – підійде натуральний кефір.

Терапія гастриту обов’язково повинна бути узгоджена з лікарем. Займатися самолікуванням, відчувати на собі різні народні рецепти без з’ясування особливостей захворювання неприпустимо. Список дозволених і корисних продуктів для кожного випадку, включаючи малину, морква, фрукти, варто обговорити з гастроентерологом. Намагайтеся дотримуватися здорового способу життя, правильно харчуйтеся, щоб назавжди забути про те, що таке гастрит!