Кисіль при гастриті: молочний, вівсяний, як приготувати

Одним з пунктів успішної терапії при запаленні слизової шлунка вважається дієта. Кисіль при гастриті часто використовується народними цілителями. Користь цього блюда безсумнівна. Вона полягає в обволікає дії продукту, а також в швидкому купировании запального процесу і болю, високому вмісті мукополісахаридів, сприяють активній регенерації пошкоджених тканин.

Крім того, кисіль при гастриті допомагає прискореної біологічної доступності вітамінів і мікроелементів, що знаходяться в плодово-ягідних желеподібних стравах. Перевагою цієї страви також вважається і те, що його можна включати меню як при загостреннях патології, так і з метою профілактики.

варіанти приготування

Вівсяний кисіль вважається золотим стандартом дієтотерапії при різних формах цієї патології. Гіпоалергенне, а також енергетично збалансоване блюдо, яке без побоювання можна використовувати будь-якій людині з діагнозом гастрит. Кисіль на основі вівса рекомендовано навіть вагітним і дітям, що робить цей продукт дуже цінним і затребуваним.

Для приготування вівсяного киселю краще брати вівсянку. Пластівці подрібнити за допомогою кавомолки в порошок. Для рецепта потрібно взяти 2 склянки цієї крупи, залити їх вісьмома склянками гарячої води, розмішати і залишити на 10 годин. Коли склад настоїться, його слід процідити. Додати половину чайної ложки солі і варити до запустеванія. У невеликій кількості дозволяється додавати цукор або мед.

Ця страва вважається досить ситним. Якщо людина поєднує його з іншими продуктами, то кисіль потрібно з’їдати першим, щоб шлунок встиг покритися обволакивающим шаром на всіх проблемних ділянках поверхні слизової.

Можна приготувати молочно-вівсяний кисіль, який слід використовувати в якості основного блюда або перекусу. Ця страва застосовується для зняття проявів патології. Але також його можна використовувати в якості профілактики. Інгредієнти наступні:

  • чашка вівсяних пластівців;
  • 2 склянки молока (будь-якої жирності);
  • 1 ст. л. картопляного крохмалю.

Як готувати:

  • всипати в глибоку ємність вівсяні пластівці, залити їх теплим молоком і залишити на 20 хвилин, щоб вони набрякли;
  • процідити справжнє молоко;
  • віджати вівсянку від залишків рідини;
  • з набряклих пластівців можна згодом зробити чудову кашу;
  • розвести крохмаль;
  • в половину склянки молока додати картопляний крохмаль і перемішати;
  • каструлю із залишками молока помістити на невелике полум’я;
  • всипати цукровий пісок і додати трохи ваніліну, оскільки велика кількість такої прянощі викличе неприємну гіркоту у киселю.

Як тільки закипить молоко, потрібно почекати, поки осяде біла пінка, залити в ємність розбавлений крохмаль при безперервному помішуванні всієї рідини дерев’яною лопаткою.

Після знову необхідно довести до кипіння суміш, потім виставити полум’я на мінімальний рівень. Продовжуючи перемішувати, чекаємо, поки молочно-вівсяний кисіль почне згущуватися. До цього моменту пройде всього пара хвилин, через що не можна залишати без нагляду готується десерт.

Кисіль при гастриті може бути приготовлений не тільки з вівсяної крупи, але і з ягід. Блюдо на основі шипшини здатне зняти біль. Заготовлені плоди подрібнюються в кавомолці, заливаються холодною водою і доводять до кипіння. Рідина слід проварити 30 хвилин на маленькому вогні, потім додати тонкою цівкою крохмаль (вже розведений). Рекомендується вживати кисіль перед трапезою, а також при появі сильного болю в області шлунка.

яблучний кисіль

Приготувати корисне і лікувальне блюдо можна навіть на основі яблук. Такий кисіль має жовчогінні властивості, він прекрасно обволікає пошкоджені стінки шлунка. Цей продукт можна використовувати не тільки при гастриті, а й при дискінезії жовчовивідних проходів.

Кроки приготування:

  • в емальований посуд покласти нарізані скибочки фрукта, залити крутим окропом і варити кілька хвилин;
  • варені яблука вийняти, перетерти в пюре і знову відправити в воду, де вони будуть кипіти;
  • в яблучну рідину вилити суміш з води і крохмалю (0,5 л і 15 г), довести до кипіння.

Кисіль з яблук слід приймати довго – близько 2 місяців. Таким же ефектом володіє і горобиновий кисіль. Ця страва, крім іншого, ще сприяє зменшенню набряків і має послаблюючу ефектом.

Як правильно приготувати кисіль

Щоб отримати потрібну консистенцію продукту, слід використовувати картопляний крохмаль. Тягучий і густий продукт можна отримати з 2 ч. Л. крохмалю та чашки води.

Кисіль середньої густини вийти з 1 ч. Л. крохмалю. Приготований напій потрібно вживати тільки в теплому вигляді. Гаряче блюдо може дратувати поверхню судин, що викличе погіршення стану.

Протипоказання

Особливих обмежень чи заборон на вживання цього натурального напою немає. Тільки індивідуальна непереносимість його складових (ягід, фруктів, молока) може стати забороною для його використання при лікуванні гастриту. Ще важливим правилом вважається стеження за обсягом використаного цукру. Особливо це питання актуальне для осіб з діагнозом цукровий діабет або надмірна вага. Підсолодити кисіль можна, але тільки натуральними цукрами: ксилітом, медом або сорбітом.

Також при гастриті краще готувати киселі самостійно, а не використовувати промислові вироби. У таких продуктах містяться шкідливі барвники і добавки, які будуть негативно позначатися на слизовій і так хворого шлунка. Тому не слід ризикувати – приготувати кисіль просто.