Зефір при грудному вигодовуванні: чи можна мамі, що годує в перший місяць?

Російська традиційна солодкість, зефір, спочатку називалася пастилою. Наші предки робили його вельми просто: в яблучне пюре клали мед або цукор, потім варили цю солодку суміш, після чого підсушували. Французькі любителі ніжних десертів кілька видозмінили рецептуру, яка дуже полюбилася співвітчизниками, а потім і всім світом.

Ніжний зефір – улюблені ласощі мільйонів жінок

Чи можна вживати зефір при ГВ?

Зефір є одним з найбільш «легких» ласощів: в 100 г міститься всього 326 Ккал. Порівнявши цю величину з аналогічною у гіркого шоколаду, то побачимо, що вона буде дорівнювати 540 Ккал. Козинаки містять трохи менше калорій, їх там 420. У «легкому» десерті майже немає жирів, таким чином, що годує мамі можна включати зефір в свій раціон, якщо врахувати його «безпека» для фігури, яка і так постраждала після пологів.

користь зефіру

Перерахуємо корисні властивості:

  • Антиоксидант. Пектин, що лягає в основу солодощі в якості згущувача, є природним за складом. До його корисними якостями можна віднести роботу над виведенням токсинів, а також це прекрасна «щітка» судин від холестерину. Корисність пектину доповнюється створенням стійкої захисту організму до всіляких мікробів і вірусів.
  • Міцні нерви, пильні очі. Завдяки вітаміну В2, що входить до складу солодощі, в організмі відбувається синтез еритроцитів і ряду гормонів. Рибофлавін допомагає захищати сітківку ока від УФ-променів і стабілізує роботу зорової системи. Вітамін В2 зміцнює нервову систему, завдяки чому жінці простіше переносити стресові ситуації.
  • Активна робота мозку. Вміст глюкози допомагає налагодити роботу мозку, який так часто підводить молоду маму. Справ і обов’язків стало так багато, що часом жінка просто розривається і не знає, як діяти. Активний мозок – це те, що допоможе вирішити проблеми, і знайти вихід з будь-якої ситуації. Дослідження показують, що рівень глюкози в крові знижується в період між 4 і 6 годинами після полудня, а значить це дуже вдалий час для смачного перекусу, тому можна себе трошки побалувати.
  • Допомога травленню. Загущувач агар-агар, часто використовуваний при виробництві зефіру, є пребіотиків. Він прекрасно впливає на мікрофлору в кишечнику, створює невеликий проносний ефект і виводить токсини, зберігаючи при цьому корисні мінерали.

Корисні компоненти зефіру сприяють зміцненню здоров’я мами і дитини

Харчова цінність

Нижче представлена ??таблиця, мета якої докладно розповісти про кількість корисних елементів в складі зефіру. Розраховуються показники на 100 г продукту (близько 3 зефірок).

Харчова цінність На 100 г
білки 0,8 г
жири 0,1 г
вуглеводи 79,8 г
вітаміни На 100 г
PP (ніаціновий еквівалент) 0,2 мг
В 2 0,02 мг
Мікро- та макроелементи На 100 г
Натрій (Na) 27 мг
Калій (K) 46 мг
Залізо (Fe) 1,4 мг
Фосфор (P) 12 мг
Кальцій (Са) 25 мг
Магній (Мg) 6 мг


Завжди уважно читайте склад продукту. Солодкість на агар-агар краще желатинового загустителя. У агаровой основі багато йоду, заліза і кальцію. Для порівняння – желатин абсолютно даремний компонент – це дрібно перемелені кістки великої рогатої худоби.

Правила для годуючих мам

Чи можна зефір мамі, що годує? Жінка може їсти зефір в період грудного вигодовування, але при цьому вона не повинна забувати про важливі речі: який продукт купувати, коли це краще робити і в яких кількостях:

  • Найкращий варіант зефіру для годуючої мами – домашній, той, що ви зробите самі.
  • Ласощі краще не вживати в перші три місяці лактації, так як це час для нормалізації роботи шлунка і кишечника. Як тільки перші 3 місяці будуть позаду, можна починати пробувати продукт, але невеликими порціями.
  • Мамі, що годує не слід зловживати зефіром. У ньому багато цукру, який зробить смак грудного молока більш насиченим. Крім того, це створить непотрібну додаткове навантаження на дитячий організм.

Зефір необхідно вибирати білий без будь-яких добавок, так як барвники і шоколад можуть викликати у дитинки алергію

покупної зефір

Молоді жінки в період грудного вигодовування часто бувають занадто зайняті, щоб зуміти приготувати собі ласощі самостійно. Як бути? Чи можна купувати зефір в магазині? Зрозуміло, але при цьому уважно стежте за складом. Натуральний продукт під впливом зовнішніх чинників, таких як збільшення термінів зберігання, різноманітність сортів, починає приєднувати до свого початкового складу ряд хімічних продуктів. Покупної зефір мамі, що годує можна їсти, але з обережністю. Враховуйте наступні показники:

  • Колір. Для жінки на грудному вигодовуванні зефір повинен бути тільки білим. Різноманітні кольорові варіації (жовтий, рожевий) – це результат додавання барвників.
  • Приємні доповнення. Привабливий десерт в шоколаді, в темному і навіть в білому, абсолютно не підходить для вживання матерями мамами. Такий продукт здатний викликати алергію у немовляти. Цілком актуальним і корисним буде додавання в ласощі шматочків фруктів, горіхів або мармеладу.
  • Ціна. Не женіться за низькою вартістю. Товари по акції або з дуже заниженою ціною вас повинні насторожити. Якісний товар з натуральних компонентів, що вимагає короткого часу зберігання, буде коштувати на порядок вище дешевих хімічних аналогів.

Є люди, вживання зефіру яким протипоказано, так як у них присутні проблеми з порушенням обміну вуглеводів, ожиріння, діабет або стоматологічні захворювання. При наявності у дитини алергії на яєчний білок, від ніжної солодощі також доведеться відмовитися.