Збудники бруцельозу: характеристика і властивості

бруцельоз

Збудників цієї хвороби кілька: B.melitensis, B.abortus, B.suis, B.canis, і всі вони відносяться до роду Brucella. Вони відрізняються великою стійкістю до різних умов зовнішнього середовища. Їх форма овоидная, розміри порівняно невеликі без джгутиків, відносяться вони до облігатним аеробам. Ці мікроорганізми не утворюють спор, хоча іноді можуть зробити мікрокапсулу. Бруцели відносяться до грамнегативних бактерій і мають відносно низьку ферментативну активність.

На тваринах показано, що собаки, які хворіють вже в запущеній стадії, можуть стати безплідними.

збудники захворювання

Бруцельоз у людини з’являється за допомогою патогенних бактерій 4 видів:

  • В. Melitensis – збудник бруцельозу, який мешкає в основному серед дрібної рогатої худоби і здатний викликати сильні ураження організму у людини.
  • В. Suis і B.canis – є збудниками хвороби північних оленів і диких тварин.
  • В. Abortus – цей збудник бруцельозу також вражає людський організм, але він поширений у великої рогатої худоби. Так як це облігатний аероб, йому необхідно для того, щоб рости 11% вуглекислий газ. Відповідна температура для їх росту і життєдіяльності – 37С.

Ці бактерії досить вибагливі до середовища і тому для них зазвичай набувають печінковий або кров’яний агар. Також складаються середовища з додаванням глюкози, гліцерину. Відмінною особливістю цих мікроорганізмів – повільне зростання, який триває протягом 2 тижнів.

Вони добре переносять низькі температури. М’ясо, яке довго перебуває в морозильнику, може залишатися до півроку, а в молоці до півтора місяців. Вони гинуть при високих температурах (кип’ятінні) і дезінфікуючих засобах.

Дуже важливо: бруцельоз відноситься практично невиліковною хворобою.

Як можна заразитися бруцельозом?

Бруцельоз людини – це інфекція зоонозная. Це захворювання зустрічається у всіх країнах світу. Може доходити від маленьких спалахів, до епідемії. Причини появи цієї хвороби – домашній, сільськогосподарський молодий і старий рогата худоба: свині, кози, вівці, корови, бики. Люди, які страждають від цієї хвороби, не можуть бути джерелом захворювання.

Хвороби передаються людині від тварин або з попаданням в організм з сировиною тваринного походження. Причини цієї хвороби можуть бути професійними (тобто контакт і залицяння за твариною, яка вже інфіковано) або з неправильною термічною обробкою продуктів м’ясного і молочного походження. В основному це захворювання хворіють люди, які працюють доярками, пастухами. Мікроорганізм передається в людини через пошкоджену поверхню шкіри, слизову шлунково-кишкового тракту і дихальних шляхів, при очному інфікуванні. Шляхами зараження хвороби є харчової, контактний, аспіраційний.

Що роблять ці збудники в організмі?

Потрапляють в організм людини через шкіру в лімфатичні вузли, а потім через них в кров, яка розносить інфекцію по всьому тілу, проходячи через селезінку, кістковий мозок, печінка. Бактерії можуть накопичуватися і жити в цих органах, а потім по новому колу разом з кров’ю розноситися разом з кров’ю. Коли мікроорганізми гинуть, то виділяється ендотоксин гиалуронидаза, яка викликає важкі ознаки інтоксикації організму. Саме цей фермент пригнічує процес окислення і фагоцитозу. Через лімфатичні шляхи мікроорганізми потрапляють в центральні лімфовузли, де починають активно розмножуватися. У макрофагах вони частково гинуть. При загибелі макрофагів бруцели викидаються в кров і розносяться по всьому організму, вражаючи печінку, селезінку, лімфатичну систему, статеву, рухову, нервову систему і створюючи ускладнені симптоми.

Які симптоми з’являються при бруцельозі?

Бруцельоз у дітей і дорослих має досить важкі симптоми. Проблема хвороби полягає в тому, що вона може перейти в хронічну стадію, яка називається хрониосепсис. Бруцельоз відрізняється від інших хвороб своєї циклічністю, при якій бруцели можуть потрапити повторно з утворенням загальної та місцевої реакцією. Крім алергічної реакції, інтоксикації ці хвороби можуть вражати численні тканини і органи.

Час розвитку мікроорганізмів становить до 20 днів.

Бруцельоз у дітей має наступні симптоми:

  • підвищеннями температури, аж до лихоманки, яка дуже важко збивається,
  • сильним потовиділенням,
  • болями в спині (радикулітом),
  • больовими відчуттями в суглобах кінцівок,
  • порушення сну,
  • погіршення загального стану,
  • зниження апетиту,
  • слабкість, сонливість.

Якщо з’явилися перші симптоми, то краще їх не ігнорувати, тому що можна заробити ускладнення. Після захворювання сформіровивается відносний слабкий імунітет. А коли він пропадає, то люди знову можуть захворіти на цю хворобу.

Велику сприйнятливість мають тварини. До них відносяться: морські свинки, миші, зайці, кролики.

Лікування, як правило, полягає в прийомі антибіотиків і підвищення імунної системи.

профілактика бруцельозу

Вакцина проти бруцельозу використовується в якості профілактики у молодих людей старше 18 років. Як правило, береться вакцина козяче-овечого типу.

Вакцина бруцеллезная жива суха – це продукт генної інженерії. Зроблена з живих культур бактерій вакцинного штаму бруцели. За зовнішнім виглядом нагадує білу або жовту однорідну масу. Зазвичай, вакцина робиться за місяць до настання роботи з зараженими тваринами. За цей час у людини виникає імунітет, який триватиме від півроку до року.

Перед тим як робити щеплення роблять пробу на ознаки алергії і тільки з отриманням негативного результату переходять безпосередньо до вакцинації.

Вводять вакцину в плече підшкірно або накожно. Якщо людина тривалий час працює з інфікованими тваринами, то повторну вакцинацію необхідно зробити приблизно через рік. При цьому вводиться вже не вся, а тільки половина дози. Готовий розчин вакцини за фармакологічними правилами необхідно використовувати не пізніше 2 годин.

Крім вакцинації до профілактики відноситься ізолювання інфекційних тварин, дотримуватися правил гігієни, а також контролювати такі ознаки як свіжість і обробку харчових продуктів.