Дієта 10 стіл: меню на кожен день, рецепти

Між вживаними в їжу продуктами і нашим станом є прямий зв’язок. Особливо сильно деякі страви здатні впливати на людей, що мають проблеми зі здоров’ям. Тому часто дієта для них стає не тільки способом зберігати масу і загальний тонус організму, але і протистояти захворюванню.

Кому запропонована дієта номер 10

Якщо людина має гіпертонічну хворобу, атеросклероз, порок серця і деякі інші захворювання, йому може бути показана лікувальна дієта 10. Вона сприяє насиченню організму потрібними для одужання енергією і мікроелементами (калій, магній і вітаміни). Ліпотропні з’єднання в дієтичних продуктах сприяють переробці жирів і не дозволяють їм відкладатися в печінці.

Також дієта призводить в норму кровообіг і обмін речовин, виключає продукти, здатні викликати прискорене серцебиття або гіперактивність ЦНС. Ще вона мотивує уникати страв, провокують метеоризм (адже сложнопереваріваемие продукти збільшують навантаження на серце), і ефективно бореться з набряком.

Основні особливості дієти

Потрібний ефект досягається декількома якостями включеної в дієту номер 10 їжі:

  • Обмежений обсяг рідини. Відповідно до конкретних рекомендацій лікуючого фахівця її можна вживати до літра або до півтора літрів на добу. Частина продуктів дієти номер десять також сприяють виведенню зайвої рідини з організму.
  • Знизити набряклість дозволяє жорстке обмеження денного споживання солі (до 2-4г) або повна відмова від неї.
  • Необхідним є обмеження калорійності їжі. Денний максимум – 2500 ккал. При цьому до мінімуму потрібно звести багату холестерином їжу і продукти, що містять клітковину.
  • Їсти потрібно потроху, але 5-6 разів на день. Дробность прийомів їжі і її подрібнення при готуванні позбавлять від проблем з травленням. Сложнопереваріваемие продукти зовсім виключаються з раціону.
  • Останній прийом їжі повинен бути мінімум за 2 години до нічного сну.
  • Продукти дозволяється готувати на пару, варити і запікати. Іноді допустимо обсмажування після варіння. Овочі краще їсти приготованими, а от фрукти можна вживати свіжими.

Оптимальний якісний склад дієтичних продуктів виглядає так:

  • 100 г білків, порівну рослинних і тварин;
  • 70 г жирів, 20% яких мають рослинне походження;
  • 500 г вуглеводів.

Показання і заборонені продукти

Незважаючи на значні обмеження, при дієті 10 меню цілком може залишатися різноманітним і вишуканим. Більш того, обмеження цілком можуть стати приводом дізнатися нові відмінні рецепти і навчитися готувати не тільки смачну, але й здорову їжу.

рослинного походження

Вуглеводи, вітаміни, рослинні білки – ось ті якісні компоненти раціону, які надходять в організм разом з продуктами цього типу.

Група продуктів дозволено варто утриматися
Овочі Картопля, буряк, цвітна капуста, кабачок, баклажан, гарбуз, морква, огірки та томати.

З овочів можна готувати салати і ікру, робити консерви, варити супи (якщо у вас відсутні значні набряки), готувати рагу або піддавати термічній обробці інакше, іноді допустимо їсти сирими.

Білокачанна капуста дозволена, але в розумних кількостях. Заборонені квашені та мариновані овочі, редька і редис, часник і цибулю.
зелень Кріп, петрушка, зелена цибуля, салат. Шпинат, щавель.
Крупи і макарони Гречка, пшоно, вівсяна каша. Продукти цієї групи варто обмежувати при надмірній вазі. Манку, рис і макарони їсти можна, але не дуже часто.
Фрукти та ягоди Припустимо є майже без обмежень як свіжими, так і у вигляді желе, мусів, компотів і киселів. Корисні свіжі фруктові соки. Дозволяються сухофрукти. Уникати доведеться тих фруктів, які містити неперетравлювану грубу клітковину (жорстку шкірку).
бобові Зелений горошок їсти можна, але потроху. Потрібно уникати страв з гороху і квасолі.
гриби Заборонені в складі будь-яких страв.

тваринного походження

Для дієти 10 при гіпертонії вибираються найбільш здорові продукти тваринного походження: нежирна риба, дієтичне м’ясо, багате білками, нежирна молочна продукція.

Група продуктів дозволено варто утриматися
м’ясо Дієтичні сорти м’яса: курка, індичатина, кролик, яловичина і телятина. Допустимі м’ясо молодого поросяти, шинка. При готуванні м’ясо спершу звільняють від сухожиль, недовго варять. І тільки після злиття бульйону його можна використовувати в подальшій готуванні. З м’яса рекомендується робити котлети або тефтелі або готувати суп. Заборонені жирні качатина і гусятина, свинина, баранина, лівер. Потрібно уникати ковбас (крім докторської), копченого і консервованого м’яса.
яйця Можна їсти 3-4 штуки в тиждень, при цьому не більше 1 в день. З них готують омлет в духовці або пароварці. Яйця допустимо також варити круто і додавати в інші страви. Доведеться відмовитися від зварених круто і смажених яєць.
риба Нежирні сорти риби: щука, тріска, лящ, короп, окунь, судак або навага. Морепродукти після варіння. Морська капуста. Оселедець після вимочування. Категорично заборонено будь-яку жирна, солона, в’ялена або копчена риба, ікра.
Молочні продукти Нежирні молоко і сир, несолоний сир без прянощів, кисле молоко, кефір, ряжанка, сироватка, несолодкий йогурт, до 20 г вершкового масла. З сиру можна робити сирники або запіканку. Сливки, жирний сир, фабричні йогурти і солодкі сирки з начинками, сметана і солоний сир, морозиво.

Борошняне та солодощі

Багато людей не можуть відмовити собі в можливості поласувати свіжою ароматною випічкою або солодощами. Побалувати себе буває корисно, і перебуваючи на дієті номер 10 – це підніме ваш настрій, що важливо при лікуванні хвороби. Однак варто робити це правильно, щоб не нашкодити собі, і замінювати звичні продукти не менш смачними натуральними аналогами.

Група продуктів дозволено варто утриматися
хліб Хліб зерновий або житній з борошна грубого помелу 1 або 2 сорту, краще, якщо він не буде свіжим. До 150 г пісних сухарів. Дієтичні хлібці. Хліб з борошна вищого гатунку, свіжий хліб.
Випічка, печиво, млинці Вчорашня випічка з борошна 1-2 сорту, сухе печиво, бісквіти, галети. Вироби з листкового тіста, здоба з борошна вищого сорту (містить велику кількість маргарину і цукру). Млинці та оладки (готуються в маслі). Будь-які тістечка і пироги.
солодощі Натуральне варення, мед, муси. Допустимі мармелад і желе. У невеликій кількості дозволені цукерки (крім шоколадних). Сахара в день можна вживати не більше 50 г, бажано у вигляді того ж варення або меду. Шоколад, какао, кондитерські крему.

Соуси, прянощі і напої

Можливість урізноманітнити їжу приправами і соусами дозволяє дієті 10 при гіпертонії не зробити меню хворого прісним і одноманітним. Крім того, одне з основних обмежень стосується звичних більшості напоїв. Тому важливо розібратися, що ж можна пити і чим допустимо приправляти страви.

Група продуктів дозволено варто утриматися
соуси Овочеві та фруктові підливи, соуси на основі молока і розумної кількості сметани. Допустимі нерафіновані олії в невеликому обсязі. Майонез, м’ясні і рибні соуси.
прянощі Такі спеції, як лаврове листя, лимонна кислота, кориця і ванілін, здатні урізноманітнити смак страв, цілком припустимі. Обмеження стосуються тих прянощів, які надають їжі пекучий смак: доведеться виключити з раціону всі гострі перці і кулінарні суміші, що їх містять. Заборонені також хрін і гостра гірчиця.
напої Фруктові та овочеві соки, відвари, киселі і компоти. Напій з шипшини. Слабо заварений чай, цикорій, кава з молоком. Мінеральна вода без газу. Виноградний сік, міцний чай, кава, какао, будь-який алкоголь, солодка газована вода.

Можливе меню на тиждень

Щоб зробити можливим різноманітність столу при дієті 10, меню на кожен день доведеться продумати заздалегідь. Наведемо допустиме меню на тиждень.

понеділок

Відмінним початком дня стане сніданок з вареного яйця, вівсянки і слабкого кавового напою з молоком. Для ланчу підійде невелика порція нежирного сиру з малиною.

На обід готуємо овочевий суп і шматок вареної кролятини. Трохи кабачкової ікри і яблучний компот завершать трапезу. На полуденок можна з’їсти трохи свіжих фруктів.

Відмінною вечерею стане картопляне пюре з приготованої на пару тріскою. Ще можна поласувати фруктовим желе.

Завершити день потрібно склянкою кефіру.

вівторок

На сніданок готуємо печена омлет і порцію овочевого салату, випиваємо стакан морквяного соку. Другий раз снідаємо свіжими фруктами.

Обід буде складатися з вегетаріанського борщу, картопляного пюре і шматочка вареного окуня. На полуденок нас чекає кисіль з галетами.

Вечеряємо вівсянкою на молоці і тушкованою буряком з чорносливом.

Перед сном вживаємо кисле молоко.

середа

Снідаємо пудингом з чорносливу, рисовою кашею і чаєм легкої заварки з додаванням лимона. Другим сніданком служить порція дієтичного сиру.

Обідаємо супом з фруктів і ледачими варениками, на десерт – трохи фруктового же мусу. На полуденок підійде склянку овочевого соку.

На вечерю нас чекає гречка і запечений судак.

В кінці дня – звичайний стакан кефіру

четвер

Відповідний сніданок складається з киселю, запеченого омлету і сирників з морквою. На другий сніданок їмо дієтичні хлібці з ложечкою меду.

Обід буде складатися з слабкого курячого бульйону з локшиною і порції вінегрету. Полуднують свіжими фруктами.

На вечерю нас чекають рис, тефтелі з телятини з ягідної підливою і напій з цикорію.

День завершуємо порцією кислого молока.

П’ятниця

Пшоняна каша на молоці, морквяне пюре і відвар шипшини послужать сніданком. На ланч можна поласувати печеним яблуком.

На обід нас очікують вегетаріанські щі, картопляне пюре і шматочок вареної курки. Полуднем послужить стакан молока.

Вечеряємо пудингом з кураги і котлетами з яблука і моркви, гречка стане відмінним гарніром.

Завершуємо день звичним кефіром.

субота

Снідаємо манним пудингом, яйцем всмятку і неміцним чаєм, який можна розбавити молоком. На ланч ласуємо сухарями і сухофруктами.

Обідом послужать голубці і пісний суп. Можна додати трохи овочевого пюре. На полуденок – склянку свіжого апельсинового соку.

Вечеряємо овочевим салатом, шматочком вареної риби і житнім хлібом.

В кінці дня – кисле молоко.

неділя

Ячна каша і склянка молока з солодкими сухариками стане хорошим початком дня. На ланч – трохи фруктів.

Обідаємо щами, шматочком вареного м’яса і морквяно-картофелевим пюре. Полуднем послужить печене яблучко.

Вечеряємо вареними морепродуктами і рисом, напій із шипшини стане завершенням трапези.

На ніч – обов’язковий кефір.

Дотримуючись дієту номер 10, ви не тільки зможете швидко перемогти недугу, а й незабаром відчуєте себе бадьоріше і легше, позбудетеся від набряків і зайвої ваги.