Дієта при ішемічній хворобі: корисні продукти, харчування при стенокардії та ішемії серця

Харчування має значення і для здорової людини. Але дієта при ішемічній хворобі важлива особливо. Вона допомагає поліпшити ефект від ліків, зробити життя повноцінним і продовжити її.

Навіщо дотримуватися дієти

Правильне харчування – необхідний компонент терапії хвороби. Воно має кілька складових:

  • Нормалізації об’єму ліпідів в крові. Головний ворог судин – надлишковий холестерин. Через відкладень на їхніх стінках серце недоотримує кисень, втрачаючи можливості повноцінно функціонувати.

  • Профілактика спазму коронарних артерій. Звуження призводить до порушення кровотоку, виникнення різких болів в серці, відчуття здавлювання в грудях, тобто прояву стенокардії.
  • Попередження зростання артеріального тиску. Якщо кров надто сильно впливає на стінки судин, це сприяє їх пошкодження, погіршує роботу серця.
  • Нормалізація показника в’язкості крові. Його перевищення перевантажує серце і збільшує ризик порушення прохідності судин.
  • Підтримка тонусу, тобто працездатності міокарда. Це важливо для нормального розвитку м’язи, правильного ритму серця.

Рекомендуємо прочитати про варіанти лікування поєднання артеріальної гіпертензії та цукрового діабету. Ви дізнаєтеся про форми захворювання, небезпеки гіпертонії при цукровому діабеті, виборі препаратів, профілактиці розвитку обох захворювань.
А тут докладніше про народному лікуванні атеросклерозу аорти.

Коригуємо ліпідний профіль

З точки зору відновлення нормальної концентрації холестерину дієта при ішемічній хворобі серця передбачає:

  • Скорочення обсягу продуктів, що підвищують показник. Це тваринний жир в будь-якому вигляді: сало, вершкове масло і спреди, ковбаса. Доведеться обмежити вживання м’яса, навіть курячого. Його досить з’їдати 2 – 3 рази за тиждень тушкованим або вареним, вважаючи за краще жирним крильцям пісну грудку. Під забороною субпродукти, крім невеликої кількості яловичої печінки. Яєць можна з’їдати 1 – 2 в тиждень, а від риб’ячої ікри і креветок варто відмовитися.
  • З молочних продуктів необхідно вибирати ті, в яких не більше 1% жиру. Алкоголь не потрібен зовсім. Кондитерські вироби теж слід обмежити через присутність в них вершкового масла, яєць і цукру. Білому хлібу краще віддати перевагу житній. Здоба і цукор погано впливають на судини, крім того, через них зростає вага. А це фактор, що змушує серце працювати в посиленому режимі.

  • Вживання їжі, що сприяє виведенню холестерину. Корисні тушкована (варена, запечена) скумбрія, палтус, камбала, судак, щука. У них є поліненасичені жирні кислоти, що дають еластичність судин. Необхідні овочі і фрукти, в них багато вітамінів і клітковини. Потреба в цих речовинах при ІХС зростає. Важливо і те, що вони допоможуть тримати нормальну вагу. Обов’язкова присутність на столі гречки і вівсянки, 1 – 2 ст. л. висівок в день.

Холестерину в організм має надходити не більше 300 мг на добу. Не варто забувати про рослинних жирах. Вони містяться в оливковій, соняшниковій, рапсовій, гірчичному маслах. Їх потрібно з’їдати 1-2 ст.л. в день, додаючи в готові страви.

Скажімо «Ні!» Спазму коронарних артерій

Правильне харчування при ішемічній хворобі має забезпечити якісне функціонування судин за рахунок відсутності в раціоні продуктів з нітритами. Це речовини, які знижують ефект ліків. Зокрема, протидіє спазмів судин «Нітрогліцерину».

Значить, слід відмовитися від напівфабрикатів, ковбас, консервів. Нітрити містяться в них у великому обсязі. Якщо не виходить виключити їх з раціону, потрібно хоча б обмежити.

Продукти проти підвищення тиску

Головний харчової компонент, від якого зростає тиск, – сіль. Вживання значної її кількості призводить до необхідності пити багато води. Через це серцево-судинна система перевантажується, так як їй доводиться перекачувати великий обсяг застоюється рідини. Щоб уникнути цього, солі потрібно вживати не більше 5 г в день. Тобто не слід класти її в страви на стадії приготування.

Краще посолити їжу, коли вона вже на столі. А пресноватим смак легко компенсувати пряними травами. Купуючи готові суміші, потрібно простежити, щоб вони були несолоними.

Про те, які продукти харчування допоможуть знизити артеріальний тиск, дивіться в цьому відео:

Знижуємо в’язкість і густоту крові

Щоб кров вільно рухалася по судинах, живила, а не перевантажувала серце, вона повинна мати нормальну консистенцію. Для цього важливий обсяг випитої рідини. Необхідні переважно чиста вода, але також молочні напої без цукру, морси, соки, компоти. Рідини слід пити 1,5 – 2 л в день, а в спеку і все 3 л. Сприяє розрідженню крові вживання овочів, ягід, фруктів оранжевого і червоного кольорів. Це морква, яблука, буряк, перець, гранат, гарбуз, кавун.

Рекомендуємо прочитати про хронічної серцевої недостатності. Ви дізнаєтеся про етіологію і патогенез захворювання, симптоми, діагностику, медикаментозному, хірургічному лікуванні, заходи профілактики.
А тут докладніше про те, як зняти набряк ніг при серцевій недостатності.

Тримаємо тонус серця

Харчування при стенокардії та ішемічної хвороби серця зобов’язана зберігати в нормі скоротливу здатність міокарда. Цьому сприяють дві його особливості:

  • Присутність в раціоні 10 – 20% білка щодоби. Воно досягається вживанням знежиреного сиру, пісного м’яса, яке готують 2 – 3 рази зливаючи бульйон і додаючи води. Можна також є варений яєчний білок. Супи корисніше на овочевому бульйоні. А телятину, яловичину, курку, індичку, рибу або кролика краще їсти як другу страву з гарніром.
  • Вживання вітамінів, мікро- і макроелементів. Перші в великому обсязі є в овочах і фруктах. З них частіше на столі повинні бути ті, що містять фолієву і аскорбінову кислоти, ретинол, токоферол. Дуже корисні яблука, салат, пекінська капуста, авокадо, будь-яка зелень. Наповнити організму важливими для нього калієм, кальцієм і магнієм допоможуть банани, курага, бобові, печена картопля.

А отримати не менше необхідні для тонусу серцевого м’яза йод, цинк, мідь, селен та інші макроелементи можна з селери, морської капусти, насіння і горіхів, ріпи і редьки, моркви, буряка.

Продукти при ішемічній хворобі серця слід гасити, варити або запікати, а не смажити. Фрукти, овочі їдять і сирими, але якщо готують, то цими ж способами. Трапеза повинна бути 4 – 5 разів за день. Вечеря – скромний, не пізніше, ніж за 3 години до сну. До правильного харчування легко звикнути, а при хорошому самопочутті воно скоро перестане здаватися мізерним.

Про те, які продукти харчування знижують рівень холестерину в крові, дивіться в цьому відео: