Дієта при запаленні кишечника у дорослої людини

Тільки вибравши правильне меню харчування можна швидко і без наслідків впоратися з хворобами, особливо, якщо це стосується кишечника.

Нормальне переварювання їжі, всмоктування поживних речовин в організм і ефективний вихід із нього відпрацьованого матеріалу – звичний процес в житті людини, над яким ніхто серйозно не замислюється. До того моменту, коли в ньому несподівано не настає збій. Ось тут-то і приходить момент проаналізувати причини, що призвели до хвороби, і в першу чергу раціон харчування. Адже тепер без ретельно спланованої дієти не обійтися!

Що відбувається з кишечником при запаленні

Внаслідок будь-якого пошкодження слизової оболонки кишечника його ділянку або кілька ділянок починають відчувати посилений приплив крові. У цьому місці кишечник запалюється.

Хвороба може бути викликано різними причинами, але призводить вона до наступного хворому станом цього найважливішого органу:

  • Гладкі м’язи зводить спазмами, що викликає болі в животі.
  • Мікрофлора повністю порушена.
  • Недолік травних ферментів призводить до надмірного газоутворення і здуття живота.
  • Необхідні для харчування речовини недостатньо всмоктуються стінками кишечника, привід до виснаження всього організму.
  • У кров з кишечника надходить недостатньо заліза, внаслідок чого падає гемоглобін.
  • Діарея, або навпаки, запор – стандартні супутники запалення кишечника.

Залежно від причини і серйозності захворювання лікар призначить відповідне медикаментозне лікування, але спеціальна дієта при запаленні кишечника завжди буде його незмінним компонентом.

Принципи складання дієти при запаленні кишечника

Правильна дієта у багатьох випадках буває основним або навіть єдиним компонентом лікування хвороби. Її завдання – максимально знизити навантаження на уражену слизову оболонку і при цьому забезпечити ослаблений організм харчуванням, що містить всі необхідні речовини.

  • Необхідно багато пити для поповнення запасів води, втрачаються в результаті блювоти і діареї. Рідина не повинна бути сильно солодкої або солоної;
  • Споживана рідина і продукти харчування повинні бути виключно кімнатної температури;
  • Їжа не повинна провокувати хімічне або механічне подразнення слизової;
  • Їжа не повинна містити речовини, що провокують бродіння, гниття, газоутворення;
  • Виключаються продукти харчування, що містять багато рослинних волокон;
  • Не можна вживати спеції;

  • Жирна їжа, копченості, консерви, соління й маринади є строго заборонено;
  • Практично виключаються з раціону харчування молочні продукти;
  • Борошняне та солодощі вживати не можна;
  • Частку жирів і вуглеводів в раціоні рекомендується знизити до 70 і 250 грамів на добу відповідно, за рахунок підвищення частки білків приблизно до 150 грамів на добу;
  • Кількість кухонної солі в їжі має становити близько 7 грамів на добу;
  • Потрібно вживати продукти, що містять кальцій, який знижує запалення;
  • Сприяють одужанню продукти, що містять омега-3 жирні кислоти;
  • Ні в якому разі не можна їсти великими обсягами. Порції повинні бути маленькими, не більше 200 грамів, подаватися з помірною частотою.

Рекомендовані способи приготування їжі

  • Ідеальна їжа, приготована на пару. Можна також використовувати гасіння, варіння, запікання;
  • Продукти потрібно подрібнювати практично до стану пюре. Можна використовувати блендер або протирати через сито;
  • Каші також вживаються в перетерті вигляді;
  • Бульйони і відвари вітаються. Відвари можна готувати з круп і овочів;
  • М’ясо краще вживати у вигляді котлет або фрикадельок в супах. Фарш потрібно пропустити через м’ясорубку з дрібною сіткою близько трьох разів;
  • Киселі готувати з некислих фруктів;
  • Чай і кава не повинні бути міцними.

Продукти і страви при запаленні кишечника

Використовуючи принципи, наведені вище, основні продукти харчування можна розділити на наступні групи: заборонені при запаленні кишечника, дозволені в обмеженій кількості, оптимально сприяють одужанню. До того ж потрібно коригувати дієту щодо наявності запорів і діареї.

Заборонені продукти:

  • Жири тваринного походження;
  • Жирне м’ясо (яловичина і свинина), птиця (качатина, гусятина), риба (осетрина, білуга);
  • Яйця, зварені круто;
  • Соуси, гірчиця, хрін;
  • Ячна, пшенична та перлова каші;
  • бобові;
  • Пекучі овочі: редис, часник, перець, цибулю;
  • гриби;
  • Виноградний сік;
  • Кислі ягоди, фрукти, цитрусові;
  • Вироби з борошна вищих сортів;
  • Солодощі, шоколад;
  • Газовані напої.

обмежені:

  • Продукти з високим вмістом холестерину: яєчний жовток, печінка, легені, мова.
  • Молочні продукти.
  • Вершкове масло.

оптимальні:

  • Черствий хліб, сухарі;
  • Нежирне м’ясо (яловичина, телятина, кролятина), птиця (курятина, індичатина), риба (хек, мойва, тріска, судак);
  • Нежирні супи з крупами і овочами;
  • Зварені всмятку яйця;
  • Каші (гречана і вівсяна для розслаблення кишечника, рисова – для закріплення);
  • Вермішель з твердих сортів борошна;
  • Овочі і фрукти в залежності від того, треба кишечник проносити або закріплювати;
  • Соки з овочів та фруктів;
  • мед;
  • Сухофрукти.

Приклади меню на один день при запаленні кишечника середньої тяжкості

Меню 1 (для випадку, якщо запалення викликало запор).

2000 ккал, 7 грамів солі, 40 грамів цукру, 150 грамів білка, 250 грамів вуглеводів, 70 грамів жирів.

Між прийомами їжі протягом дня випивається 2 літри теплої води.

  • 1-й прийом їжі. 200 мл відвару шипшини з двома чайними човнами меду.
  • 2-й прийом їжі. 2 яйця некруто, 2 шматочки сухого чорного хліба.
  • 3-й прийом їжі. Тарілка вівсяної каші на воді з курагою.
  • 4-й прийом їжі. Суп з протертих кабачків з курячими фрикадельками.
  • 5-й прийом їжі. Суп на рибному бульйоні з протертої гречаної крупи з фрикадельками з судака.
  • 6-й прийом їжі. Стакан киселю з чорниці, 1 печене яблуко без шкірки.

Меню 2 (для випадку, якщо запалення викликало діарею).

1800 ккал, 7 грамів солі, 40 грамів цукру, 150 грамів білка, 250 грамів вуглеводів, 60 грамів жирів.

Між прийомами їжі протягом дня випивається 2,5 літра теплої води.

  • 1-й прийом їжі. 200 мл відвару рису, 2 стиглих груші.
  • 2-й прийом їжі. Омлет з двох яєць, 2 сухарика з білого хліба.
  • 3-й прийом їжі. Тарілка протертою рисової каші на воді з курагою.
  • 4-й прийом їжі. Суп з протертого картоплі з індичого фрикадельками.
  • 5-й прийом їжі. Суп на рибному бульйоні з протертою рисової крупи з фрикадельками з тріски.
  • 6-й прийом їжі. Стакан рисового киселю з медом, 2 печені груші без шкірки.

Підтримує харчування в процесі відновлення

Після зменшення симптомів запалення кількість вуглеводів і жирів в їжі можна збільшити до 400 і 100 грамів на добу відповідно. Кількість білків можна знизити до 120. Солі можна вживати близько 10 грамів.

Рекомендовані страви:

  • Слабожірние супи: овочі та м’ясо перетирати не треба, досить дрібно порізати.
  • Каші, зварені на суміші води з молоком 3: 1, добре розварені, але не перетерті.
  • Відварені картопля, кабачки, гарбуз. Можна шматочками.
  • З солодощів можна їсти мармелад, пастила, джем, нездобне печиво.
  • З молочних продуктів – кисломолочні, білий м’який негострий сир, трохи нежирного молока.
  • Фруктові соки з водою 50:50 (крім цитрусових).
  • Парові пудинги і запіканки.
  • Печені яблука і груші.
  • М’який зелений горошок.
  • Зліг підсушений білий і чорний хліб.
  • У їжу можна додавати трохи рослинного масла.

Після зникнення симптомів запалення кишечника потрібно приступити до відновлення прийому твердої пиши, а також їжі, багатої рослинною клітковиною. Якщо занадто затягнути з дієтою, вона викличе звикання, і кишечнику буде складно переналаштувати на нормальний режим роботи.