Диспепсія кишечника: симптоми

Диспепсія – це серйозний розлад системи травлення, при якому спостерігається неповне розщеплення їжі. При цьому формуються токсини і патогенні мікроорганізми.

Шлунково-кишкового тракту має величезну кількість захворювань, які можуть проявлятися в міру стану організму людини. Розлади в роботі травної системи далеко не рідкість. Одним їх таких захворювань є диспепсія. Які ж особливості цієї недуги і фундаментальні причини, які передують його виникненню? Які існують варіанти вирішення цієї проблеми? Лікування диспепсії – це досить відповідальний процес, який повинен враховувати всі симптоми захворювання.

Особливості диспепсії кишечника

Що являє собою дане захворювання?

У медицині під диспепсією прийнято називати істотні порушення у функціонуванні травної системи, які безпосередньо пов’язані з недостатньою активністю ферментативних речовин. Саме ці елементи необхідні для оптимального розщеплення їжі. Це властивість набирає ще більшої актуальності, коли людина здійснює харчування по незбалансованим раціонів + неякісні продукти. Нетравлення може негативно позначитися на загальному стані людини.

Захворювання привернуло увагу лікарів ще на рубежі 20-го століття. У той період часу величезна кількість людей стикалося з розвитком диспепсії саме у весняний сезон. На даний момент самі провідні фахівці світу не можуть назвати чіткі причини такого обставини. Сьогодні на 60% звернення до гастроентеролога прямо пов’язане з диспепсією кишечника. Недуга не вважається смертельно небезпечним розладом, але його симптоматика досить неприємна і примхлива. Таке формування патології безпосередньо корелює з розвитком великої кількості хронічних розладів шлунково-кишкового тракту. Симптоми таких недуг досить неординарні.

Будь-яка людина протягом все життя може зіткнутися з диспепсією кишечника. Медицина виділяє певну групу людей, які схильні до розвитку цієї недуги, а саме: 

  • Люди, які відчувають легкий ступінь фізичного навантаження і рухової активності;
  • Регулярно страждають від надмірної ваги;
  • Ті, хто ігнорує раціональні схеми харчування і нехтує якісними продуктами;
  • Вікова група від 13 до 17 років;
  • Хворі, які систематично стикаються із загостреннями хронічних захворювань системи травлення;
  • Завзяті курці і любителі вживати алкогольні (газовані) напої.

Різновиди захворювання і фундаментальні причини формування розлади

Наука на даний момент виділяє два основних види диспепсії кишечника: функціональна (гнильна, жирова і бродильная) і ферментативна (панкреатогенная, холіцістогенная, ентерогенним, змішана і гепатогенній). Кожен з цих різновидів має індивідуальні симптоми. Нетравлення загрожує іншими ускладненнями.

Базовою першопричиною протікання аліментарної диспепсії виступає неякісно харчування. Все банально просто і доступно! Варто зазначити, що систематичне одноманітність продуктів і страв негативно позначається на мікрофлорі кишечника, його працездатності і інших характеристиках. Кількість корисних речовин в організмі людини має бути збалансованим. Так, при надмірному вживанні продуктів, багатих на вуглеводи, можна догратися до виникнення бродильной диспепсії. Дані органічні речовини є каталізатором бродильних процесів. До таких небажаних продуктів слід віднести всі хлібобулочні вироби, горох, бобові культури, овочі квашеного типу і напої на газованій основі.

Диспепсію гнильного підвиду може спровокувати харчування, яке має надмірну кількість білкових речовин. Адже ці елементи вимагають більш тривалого перетравлення. Це стосується червоних сортів м’яса (яловичина, баранина, свинина) і великої кількості ковбасних виробів. Дані продукти необхідно вживати строго в міру. В іншому випадку буде розвиватися гнильна мікрофлора і відповідні їй симптоми.

Жирова диспепсія, як ви вже здогадалися, корелює з надмірним захопленням хворого тугоплавкими жирами. Це стосується свинячого, баранячого сала та інших продуктів, які містять дані елементи.

В основу розвитку ферментативної диспепсії належить велика кількість причин:

  • Розлади і збої у функціонуванні печінки і жовчного міхура.
  • Низький рівень підшлункової залози, яка генерує складні ферменти.
  • Гастрогенную зміни в роботі секреції шлунка.
  • Ентрогенний дисбаланс у виділенні соку кишечником.
  • Комплексні розлади всіх органів шлунково-кишкового тракту.

Досвідчені фахівці в сфері гастроентерології виділяють ще і фізіологічний вид диспепсії. Лікування цієї недуги також вимагає особливої ??уважності. Дане захворювання переважно зустрічається у маленьких дітей до 12 місяців. Джерелом для розвитку недуги виступає незрілі (незміцнілі) відділи шлунково-кишкового тракту. Це безпосередньо впливає на похибки в процесі харчування. На практиці процес переїдання істотно впливає на формування фізіологічної диспепсії.

У підлітковому віці (період юнацтва) виникнення збоїв в роботі всмоктуючого органу пов’язано з гормональними стрибками в організмі. Такий дисбаланс позначається на кількості ферментів в крові. В даному випадку необхідне лікування на індивідуальній основі, яка ліквідовує злоякісні симптоми і небезпечне нетравлення.

симптоматика захворювання

Симптоми патологічного розлади безпосередньо пов’язані з видом недуги. Але загальними рисами, які властиві диспепсії, можна назвати:

  • Тривалий дискомфорт у верхній ділянці живота;
  • Неприємна тяжкість в шлунку;
  • Постійне почуття нудоти, яка не переростає в блювоту;
  • Затяжний метеоризм + печія;
  • Стілець супроводжується хворобливими запорами і довгим поносом.

Під час протікання бродильной диспепсії у людини може спостерігатися регулярне бурчання в животі + підвищений метеоризм + прискорений стілець. Акумулювання газів у відділах кишечника безпосередньо корелює з різкими і сильними болями різної інтенсивності.

Гнильна диспепсія має форму протікання, як загальна інтоксикація організму. Хворий систематично відчуває загальну слабкість, нездужання, сильні головні болі і затяжну нудоту. Стілець має рідку форму прояви з неприємним запахом гнильного типу.

У період жирової диспепсії досить часто спостерігається пронос з нальотом білястого кольору. Це пояснюється наявністю в калі неперетравлені жирів. Пацієнти відчувають сильну тяжкість і переповнення в животі. Після прийому їжі (45 хвилин) можуть виникати різкі і гострі болі. Лікування в такому випадку має бути негайним.

Ферментативна диспепсія супроводжується загальним погіршенням стану людини. М’язова слабкість, болі в голові, стомлюваність, безсоння, сонливість, неприємні запах у роті. Все це характерно для пацієнта з патологічним розладом.

Методика відновлення роботи кишечника

діагностика захворювання

Алиментарную диспепсію можна поставити в тому випадку, коли кваліфікований фахівець уважно обстежує калові маси хворого. Також в об’єкт вивчення входить раціон харчування пацієнта за останні 6 місяців + похибки в роботі органів шлунково-кишкового тракту.

Ферментативну диспепсію можна діагностувати лише при проведенні відповідних досліджень. Це можуть бути методики ОАК, ОАМ і докладні аналізи калових мас на присутність яйцегліст.

У деяких випадках хворому може бути наказано проходження ультразвукової діагностики, яка поширюється на органи черевної. Комплексним доповненням може виступити рентгенографія і фіброгастродуоденоскопію (ковтання зонда).

лікування

Лікування аліментарної диспепсії грунтується на формуванні ефективно схеми живлення. Відновлювальний процес починається з 36-и годинного голодування. Тільки після цього дозволяється поступовий прийом їжі. Кваліфікований фахівець за допомогою результатів лабораторних досліджень зможе визначити джерело протікання недуги. Лише після цього може бути призначена спеціальна дієта на індивідуальній основі. З раціону харчування хворого в повній мірі виключаються ті продукти, які можуть провокувати розлад. Медики рекомендує більше вживати чисту воду в комплексі з антибактеріальними препаратами (сульфаніламіди), що поступово нейтралізує нетравлення.

При недостатній ферментації пацієнту потрібно пройти весь курс комплексно терапії. Лікування передбачає прийом медикаментозних засобів, які повинні замінити функції ензимів. Особливу увагу слід звернути на дотримання грамотної дієти. Такі заходи обумовлені тим, що не всі відділи шлунково-кишкового тракту слід завантажити роботою. Деяких дільницях буде потрібно тривалий відпочинок і реабілітація. Народними способами лікувати диспепсію кишечника не рекомендується.

Комплекс профілактичних заходів

Здорове харчування – ось головний секрет і панацея від ймовірності виникнення диспепсії у кишечнику. При дотриманні збалансованого раціону харчування потрібно виключити ті продукти, які сприяють розвитку патології. Ведіть активний спосіб життя, організовуйте прогулянки на свіжому повітрі і повністю відмовтеся від шкідливих звичок! Своєчасне лікування інших захворювань внутрішніх органів допоможе ефективно упереджувати формування диспепсії.