гіпохолестеринову дієта – таблиця продуктів

Після сотень проведених експериментів було доведено шкоду «поганого» холестерину – особливого хімічної речовини, що осідає на стінках судин, що погіршує функцію мозку, серцеву діяльність, що скорочує тривалість життя.

Серед медиків прижився синонім речовини – «невидимий» вбивця. Саме для знищення подібного «вбивці» і розроблена гіпохолестеринову дієта (таблиця продуктів). Наведемо її деталі.

зміст

  • 1 Яка норма холестерину і кому показана така гіпохолестеринову дієта?
  • 2 Суть і результати гіпохолестеринової дієти
  • 3 Постулати лікувального харчування позбавленого жиру
  • 4 Що є можна що не можна
  • 5 Кілька корисних порад
    • 5.1 Схожі статті

Яка норма холестерину і кому показана така гіпохолестеринову дієта?

Про співзалежності щоденного раціону і рівня холестерину відомо давно. Ми недостатньо приділяємо увагу своєму раціону, вживаємо жирну, важку їжу, провокуючи накопичення в крові шкідливого з’єднання. Його вища межа для абсолютно здорової людини – до 4 ммоль / л. Для постінсультних, постінфарктних хворих, людей зі стенокардією – 2.5 моль / л.

Зайвий холестерин прикріплюється до судинної стінки у вигляді патологічного випинання – бляшки. До бляшці прилипають подібні молекули, викликаючи її неконтрольоване зростання, що призведе до її розриву або до закриття просвіту судини.

Розірвалася бляшка стає фундаментом тромбу, а закупорений посудина – до відмирання тканин, позбавлених кровопостачання. Тому спеціальний режим харчування став життєвою необхідністю при:

  • десятках кардіологічних захворювань, пов’язаних з прохідністю судин – гіпертонія, ішемії міокарда (недостатнє кровопостачання серцевого м’яза), атеросклерозі і т.д;
  • природному старінні. У зоні ризику – контингент людей, які переступили 45-річний рубіж;
  • патологічних включених (пісок, дрібні камені) жовчного міхура. Перший грізний «дзвіночок» – поява пристеночной жовчі, яка реєструється на УЗД (ультразвукове дослідження жовчного міхура);
  • надмірній вазі;
  • алкоголізмі, тривалому побутовому пияцтві, затяжному запої;
  • ненормований робочий день без чіткого розпорядку прийому їжі і т.д.

Але уникайте крайнощів. Холестерин природним шляхом виробляють печінкові клітини (гепатоцити). Без нього немислимий сінтезполових і багатьох інших гормонів, виділення жовчі, та й безліч фізіологічних процесів. Ось чому важлива дієта без тваринних жирів, а не відмова від всієї тваринної їжі.

 Суть і результати гіпохолестеринової дієти

Дотримуючись систематизований раціон, відбувається нормалізація, а не тотальне зниження холестерину в крові – ось суть ідеї! Стабілізувавши і тривало утримуючи його в нормі, ви досягнете поліпшення загального самопочуття. Відбувається це за рахунок нормалізації обмінних процесів, вступу в організм вітамінних комплексів, поліпшенню перетравності їжі.

Замінюючи жири клітковиною, можна очистити від гниючої їжі і слизу кишені тонкого кишечника, незмінно існуючі у кожної людини. Це дозволить нормалізувати колір шкіри, зробити її більш привабливою, зміцнити імунну систему і підвищити опірність організму до патогенної (хвороботворної) флорі.

При нормально функціонуючому кишечнику немає здуття, дискомфорту в області живота. В’язкість і хімічний склад жовчі максимально наближається до фізіологічного складу. Йде зайва вага і це неминуче. Але при різкому падінні холестерину не можна сподіватися на швидке схуднення. Кров від його «покладів» позбавляється не так швидко.

Якщо не піти від наміченої мети, то з часом ви відчуєте прилив і бадьорість. Піде хронічна втома, відчуття «розбитості», апатія. Зниження ваги принесе полегшення перевантаженим суглобам і хребту. Як правило, зменшується кількість солі на внутрішньосуглобових поверхнях і кальцію в навколосуглобових сухожиллях. При правильно підібраному раціоні кісткова система отримує максимум природних, безпечних, легкозасвоюваних хондропротекторов – речовин, які відновлюють хрящову тканину.

Достатня кількість міцної хрящової тканини, що вистилає суглобові кінці кісток, забезпечує надійну роботу опорно-рухового апарату, включаючи хребетний стовп. Практично неможливо перелічити всіх позитивних ефектів, які приносить дієта без тваринних жирів. Розберемо її основні постулати.

Постулати лікувального харчування позбавленого жиру

Дієтологи спільно з докторами-клініцистами зводять в «ранг святості» правильний раціон. Подібна дієта розроблялася досить довго. Фахівці брали до уваги сотні фактів з спостереження за хворими, ставили досліди на добровільних групах людей з різними видами патологій.

Зібравши і систематизувавши накопичену інформацію, розробили якісь «заповіді», обов’язкових при дотриманні особливого режиму харчування. Перерахуємо їх:

  • мінімізувати надходження тваринного жиру в будь-якому вигляді;
  • відмовитися від алкоголю;
  • строго обмежити вуглеводи, вживати лише «складні» з них;
  • обмежити вироби з борошна, особливо під заборону потрапляє солодка дріжджова здоба, свіжоспечений хліб;
  • вживати рибу, за винятком креветок і кальмарів. На столі в несмаженої вигляді вона повинна бути двічі в тиждень;
  • НЕ заправляти страви майонезом, замінивши його лимонним соком, гірчицею, нежирними спеціями;
  • приготований м’ясний бульйон перед подальшим вживанням для приготування страви, спочатку охолоджують, потім ретельно знімають піднявся жировий шар. Рідина кілька хвилин не чіпають, потім поверхню слід промокнути чистою серветкою з фланелі;
  • максимальне вживання сезонних овочів, фруктів в сирому або термічно обробленому;
  • замінити смажену їжу вареними, тушкованими, паровими стравами.

Немає нічого складного в таких простих правилах. Існують мільйони рецептів для приготування страв для здорового харчування. Дієтичний раціон без жирів може бути різноманітним, смачним, економним в грошовому та часовому еквіваленті. Чи не важко правильно харчуватися, важко перемогти власні пристрасті, пристрасті, звички.

Що їсти можна що не можна

Неможливо вибудувати щодня / щотижневий раціон знаючи дозволені і заборонені продуктів харчування. Саме їх беруть за фундамент правильного харчування в загальному, і знежиреної дієт зокрема.

Гіпохолестеринову дієта таблиця продуктів

Групи продуктів Можна, можливо Не можна
м’ясо Пташине без шкури, включаючи дичину, кролятина, молода телятина Жирні сорти, ковбасні вироби, паштети, субпродукти
яйця Яєчний білок двічі в тиждень Яєчний жовток
молочні вироби Молоко, кисломолочні вироби жирністю до піввідсотка, сир, сир до двадцатипроцентной жирності Жирні кисломолочні продукти, включаючи згущене молоко, плавлений сир, морозиво
риба Річкова і нежирна морська Жирне рибне м’ясо з лосося, камбали, атлантична оселедець і т.д. Морепродукти (устриці, ікра будь-якого виду риб, кальмари, креветки)
Овочі фрукти Всі види в сирому і замороженому вигляді, боби, кукурудза Будь-які горіхи, чіпси і картопля фрі, зацукровані
напої Наслідки газована вода, мінеральна вода, неміцний чай, кава Алкоголь, какао, кава з додаванням вершків
солодощі Желе, морозиво з соку і фруктів Вся випічка, креми з масла, згущеного молока, пастила, ірис, пастила, вироби з шоколаду

Кілька корисних порад

При складанні зразкового набору страв важливо дотримуватися помірності в жорсткості обмеження строгості. Важливо не переборщити! Прибрані з блюджівотние жири повинні замінити вітаміни, клітковина, кальцій, мікроелементи. Збіднений харчування завдає чималої шкоди, руйнуючи організм нарівні з «поганим» холестерином.

Ось кілька базових прикладів, що дозволяють зробити харчування раціональним.

приклад №1

Сніданок: каша з крупи, 150 гр. знежиреного сиру, склянку неміцного кави, чаю.

Другий сніданок: знежирений йогурт з додаванням наслідках овочів, фруктів, ягід.

Обід: до 200 гр. м’яса дичини або птиці без шкури, велика порція салату, скибочка хліба.

Перекус: відвар на основі шипшини, великий фрукт.

Вечеря: до двохсот грам м’яса риби, парові овочі, грінки.

На ніч: стакан кефіру або молока 0% жиру.

приклад №2

Сніданок: запіканка з сиру на основі білка, стакан несолодкого соку.

Перекус: несолодкі фрукти.

Обід: суп на нежирному бульйоні, 100 гр. м’яса або риби.

Перекус: великого розміру цитрус або кавун, диня, сезонні фрукти.

Вечеря: коричневий (неочищений) рис, риба.

На ніч: стакан соку.

Обов’язково харчуйтеся правильно, не переїдайте, особливо після 6 години вечора. Дотримуйтесь або намагайтеся дотримуватися приблизні години прийому їжі і незабаром зможете відчути на собі позитивний вплив дієти. Залишайтеся здоровими завжди!