Глікемічний індекс рису і його різних сортів (буре, басматі, ін.)

Звичайний білий рис калорійний і має високий глікемічний індекс (близько 70 одиниць). Найчастіше він проходить багатоступеневу очистку і шліфування, в результаті чого практично не містить біологічно цінних компонентів. Він досить важко перетравлюється і уповільнює рухові процеси в травному тракті. З огляду на все це, білий рис не поширюється на продукти першої необхідності для хворих на діабет. Більш екзотичні і дорогі його сорти містять набагато менше простих вуглеводів і більше клітковини, тому вживати їх при цукровому діабеті можна. Багато що залежить і від способу промислового виготовлення, а також подальшої кулінарної обробки продукту в домашніх умовах. Глікемічний індекс рису різних сортів відрізняється, оскільки технології виробництва і хімічний склад цих продуктів відрізняються.

білий рис

Білий рис містить велику кількість вуглеводів, які швидко дарують відчуття насичення, але при цьому викликають різкі зміни рівня глюкози в крові. Через це голод незабаром повертається знову і людина відчуває симптоми гіпоглікемії. До того ж, класичний білий рис повністю очищений від зернової оболонки, в якій містяться всі корисні компоненти.

У відшліфованих зернах в основному міститься тільки крохмаль, який хоч і є складним вуглеводом, але при цьому нічого корисного організму не несе.

Такий продукт швидко розварюється, він дуже поживний і може провокувати набір зайвої ваги. Ожиріння загрожує серцево-судинними захворюваннями, проблемами з суглобами і шкірою стоп через підвищеного навантаження на опорно-руховий апарат. Хворим на цукровий діабет бажано уникати таких страв, оскільки обмін речовин у них і так порушений.

Особливо шкідливий для хворих на цукровий діабет рис швидкого приготування, який не потрібно варити. Для вживання в їжу його досить залити окропом і витримати 5-15 хвилин. Такий продукт піддається значним обробкам, в тому числі із застосуванням високих температур на виробництві, тому рівень вмісту вітамінів, амінокислот і мікроелементів в ньому не дуже високий.

Найкорисніший з усіх видів світлого рису – це рис басматі, зокрема його довгозернистим різновид. Він випускається в нешліфовані вигляді і містить багато корисних хімічних елементів і сполук. Глікемічний індекс продукту середній – він дорівнює 50 одиницям. Це робить його цілком придатним для вживання при цукровому діабеті. Продукт має приємний аромат і характерний смак з легким горіховим нотами. Єдиний мінус даного сорту – він дуже дорогий.

В іншому ж користь від рису басматі очевидна, адже він:

  • прискорює процеси обміну речовин;
  • захищає слизову оболонку шлунка від запальних процесів;
  • виводить з організму токсини і шлаки;
  • не збільшує ризик розвитку ожиріння, а навпаки, сприяє схудненню;
  • зміцнює імунітет.

Цей рис вирощують в окремих районах Індії, він може зберігатися тривалий час. Існують навіть спеціальні витримані різновиди рису, які в процесі набувають ще більш приємний смак і аромат.


Глікемічний індекс Довгозернистий рису нижче, ніж круглого і среднезернистого

бурий рис

Бурий (коричневий) рис – це такий вид рису, в якому крім зерна збережена основна частина оболонки і висівки. На виробництві він очищається тільки від вираженої зовнішньої лушпиння і забруднень, тому основні біологічно активні речовини в ньому збережені. Бурий рис містить набагато більше вітамінів групи B, мікроелементів і клітковини, ніж звичайний білий рис. Його глікемічний індекс – 50, тому страви з даного продукту періодично можуть бути присутніми на столі хворого на цукровий діабет.

Бурий рис проявляє таку дію на організм людини:

  • зміцнює нервову систему завдяки високому вмісту магнію і вітамінів групи B;
  • виводить токсини, шлаки і кінцеві продукти обміну речовин;
  • покращує стан органів травної системи;
  • нормалізує сон;
  • регулює артеріальний тиск;
  • знижує холестерин в крові.


У буром рисі не міститься глютен (потужний алерген), тому продукт ідеально підходить навіть діабетикам-алергікам

Червоний і чорний види

Крупи з низьким глікемічним індексом

Червоний рис – це один з найрідкісніших сортів цього продукту. Він корисний для хворих на діабет, оскільки містить багато клітковини і незамінних амінокислот. Червоний пігмент, що міститься в ньому корисний для імунної системи. Він підсилює захисні механізми в організмі і прискорює обмін речовин. Глікемічний індекс червоного рису середній – 55 одиниць. Його варять близько півгодини, після приготування зерна стають ще більш насиченого червоного кольору.

Існує також чорна різновид рису. На думку дієтологів, цей вид найкорисніший, так як він містить максимальну кількість клітковини, токоферолу (вітаміну E), заліза, магнію, вітамінів групи B і амінокислот. Чорна тонка оболонка покриває біле внутрішнє зерно, і саме в ній зберігається велика частина всіх цих корисних речовин. ГІ такого рису становить близько 50 одиниць. Страви з нього виходять ситними, але легкими, тому вони не перевантажують підшлункову залозу і кишечник.

Варити чорний рис потрібно близько 50 хвилин, перед цим замачівая зерна в прохолодній воді на кілька годин. Відварений рис не змінює свій колір, хоча в процесі приготування вода може трохи фарбуватися.


Будь рис, крім білого, по суті, є нешліфованим. Саме оболонка зерна відповідає за забарвлення, і при її сточуванні продукт набуває чистий білий колір

Кращі способи приготування з точки зору вуглеводного навантаження

Для приготування страв з рису краще використовувати ті його сорти, які мають найнижчі показники глікемічного індексу. Від високоочищених і шліфованих білих різновидів краще повністю відмовитися, так як, окрім крохмалю, в них практично нічого немає. Вони просто насичують організм енергією за рахунок високої калорійності, але такі продукти небажано їсти при діабеті через ризик швидкого набору надлишкової маси тіла.

Знизити глікемічний індекс відвареного рису можна за рахунок:

  • нетривалого часу приготування (у сильно розвареного рису глікемічний індекс дуже високий);
  • поєднання його з рибою і свіжими овочами.

При цукровому діабеті рис небажано поєднувати з м’ясом, так як ця комбінація продуктів може викликати важкість у животі і проблеми з переварюванням. Готувати солодкі пудинги і запіканки з цього продукту також небажано, оскільки глікемічний індекс подібних блюд дуже високий.

пропарений рис

Пропарений рис – це різновид продукту, яка обдається паром під тиском при виготовленні на виробництві. Такий рис має насичений, часто жовтуватий колір, який в процесі приготування змінюється звичайним білим відтінком. За допомогою такої обробки більша частина біологічно активних компонентів з оболонки переходить в зерна, тому користь від вживання продукту в їжу набагато вище. Не слід плутати пропарений рис з білим рисом, приготованим на пару в домашніх умовах. Останній має багато вуглеводів в своєму складі і не рекомендований діабетикам.

Глікемічний індекс продукту досить низький – він становить 38 одиниць. Технологія обробки паром дозволяє зберегти в ньому максимальну кількість корисних речовин: вітамінів, мінералів і мікроелементів. Такий вид продукту рекомендований до вживання тим діабетикам, які часто страждають від нетравлення і інших проблем з травним трактом.


Пропарений рис не тільки корисний, але і смачний. При варінні його зерна не злипаються і блюдо має розсипчасту текстуру

Корисні властивості пропареного рису:

  • повільно засвоюється і розщеплюється до простих вуглеводів, не викликаючи різких стрибків рівня глюкози в крові;
  • насичує організм людини вітамінами;
  • покращує функціонування видільної системи;
  • нормалізує водно-сольовий баланс в організмі;
  • покращує стан нервової системи;
  • прискорює обмін речовин;
  • обволікає слизову оболонку шлунка і знижує кислотність.

Різні види рису в тій чи іншій мірі гальмують перистальтику (рухову активність) кишечника. Ця властивість дозволяє застосовувати його для немедикаментозного лікування легких форм діареї і нетравлення. Але при частому вживанні в їжу він може викликати проблеми з дефекацією, тому його не рекомендують їсти людям зі схильністю до хронічних запорів.

З огляду на, що при цукровому діабеті всі процеси протікають трохи уповільнено, часто захоплюватися рисом не варто, навіть тими його різновидами, які мають низький глікемічний індекс.

Відео по темі: