Вівсянка при діабеті, вівсяна каша для хворих на цукровий діабет 2 типу

Цукровий діабет – захворювання ендокринної системи з хронічним прогресуючим перебігом, яке не піддається повному лікуванню, але може бути компенсовано за правильної медикаментозної і замісної терапії, раціональне харчування і достатньої фізичної активності. Цукровий діабет виникає в результаті порушення вуглеводного обміну в організмі хворого, що призводить до збоїв в інших його системах. На сьогодні при діабеті другого типу головною роллю в лікуванні має дієтотерапія, що робить актуальним питання, наскільки корисна вівсянка при діабеті.

Овес

Овес – злакова рослина, яке широко використовується людьми в якості одного з основних продуктів харчування. До складу вівса або вівсяної крупи входить цілий комплекс поживних речовин, мікроелементів і макроелементів, вітамінів, а також мікроелементів і інших біологічно активних речовин. У складі даного злаку є повний спектр вітамінів групи В, такі жиророзчинні вітаміни, як токоферол і ретинол, що володіють сильним антиоксидантною дією на тканини організму.

З мікроелементів овес багатий фосфором, калієм і кремнієм, які покращують роботу сечовидільної системи, зокрема, гломерулярного апарату нирок, який піддається значним навантаженням при цукровому діабеті 2 типу.

Кремній – виключно важливий мікроелемент і, незважаючи на настільки малі концентрації, необхідні для нормального функціонування організму, його зміст у багатьох продуктах недостатньо, на відміну від вівсяних зернових культур. Кремній і магній в складі даних злаків зміцнює судинну стінку і підвищує скоротливу здатність міокарда серця, що дуже важливо для діабетиків.

Так чи можна їсти вівсянку діабетикам? Однозначно, можна, і давайте розберемося, чому вона корисна і повинна бути в дієтичному раціоні кожного хворого на цукровий діабет.

Користь від вівсяної каші

Додавання вівсяної каші на сніданок в дієту для хворих на діабет дозволяє ефективно контролювати рівень глюкози в крові і дозволяє отримати достатню кількість енергії для активної розумової і фізичної діяльності без зайвих ризиків. У складі зерен вівса є тільки складні вуглеводи, які не можуть швидко розщеплюватися і всмоктуватися з шлунково-кишкового тракту. Вживання вівсянки дозволяє людині надовго забути про почуття голоду, отримавши достатню кількість енергії з вуглеводів без шкоди для організму.


Приблизно так повинен виглядати сніданок для діабетика

Через що знижується цукор в крові

Чи можна їсти пшоняну кашу при цукровому діабеті

Важливим і дуже цінним властивістю вівсянки є можливість немедикаментозного зниження рівня цукру в крові, що не тільки перешкоджає виникненню гіперглікемії, а й знижує рівень цукру при її наявності. У такій каші міститься біологічно активна речовина – інулін, здатне активізувати секрецію ендокринних клітин, в тому числі і бета клітин острівців Лангерганса, що знаходяться в підшлунковій залозі і секретують базальний інсулін.

В результаті розвитку цукрового діабету другого типу у тканин організму хворої людини формується резистентність до інсуліну, що призводить до зниження його подальшого вироблення. Зниження секреції інсуліну підсилює хронічну гіперглікемію, що безпосередньо впливає на швидкість прогресії ускладнень, пов’язаних з цукровим діабетом. Інулін сприяє продукції і секреції інсуліну в фізіологічних кількостях, що сприяє нормалізації рівня цукру в крові, а відсутність легкозасвоюваних вуглеводів у вівсяній каші не викликає різких стрибків вироблення інсуліну, що може привести до гіпоглікемії.


Овес – корисна злакових культур

Як приготувати кашу

Дуже важливо готувати вівсяну кашу для хворих на діабет без додавання цукру і сахарози. Для додання солодощі каші можна скористатися додаванням свіжих фруктів, сухофруктів або кориці. Альтернативою може стати додавання підсолоджувача або цукрозамінника в кашу.

Готувати вівсянку дуже просто, а готується каша практично моментально.

Давайте розглянемо найпростіший і швидкий спосіб приготування вівсяної каші:

  1. Візьміть 1 стакан (250 мл) з водою, додайте до неї половину склянки нежирного молока. Для більш насиченого смаку можна додати 1 чайну ложку вершкового масла, але не більше. Сіль додавайте до смаку.
  2. Отриманий розчин доведіть до кипіння і додайте до нього половину склянки вівсяної крупи, після повторного закипання кашу необхідно варити на маленькому вогні протягом 10-15 хвилин, періодично помішуючи.

Після двох перерахованих вище простих етапів каша буде готова до вживання, і нічого складного в цьому немає. Аналогічно кашу можна готувати і за допомогою водяної бані. Для різноманітності і смаку додайте до готової каші фрукти або ягоди. При бажанні кашу можна зробити густішою або рідкої, в залежності від співвідношення злаків та води. При бажанні з вівса можна зробити не менш корисний відвар.

підсумок

Вівсяна каша не тільки корисна, але і рекомендована в якості постійного страви, включеного в дієтотерапію цукрового діабету. При легких формах захворювання така каша здатна без застосування медикаментозного лікування відмінно коригувати глікемічний профіль діабетика, а також володіє всіма необхідними для нормального функціонування організму речовинами. Вівсянка при цукровому діабеті – запорука збалансованого і здорового раціону в боротьбі з гіперглікемією.

Відео по темі: